BIO - EN

Hieronymus Ede Hendrik Staal (Roon Staal) is a Dutch singer, composer and actor born on March 6, 1980. His first 5 years he lives in Norway with his parents, two brothers and two sisters. Back in The Netherland he joins the Michaëlschoir in Oosterland and takes pianolessons because he likes singing and there is a piano in the home. Aged 11, he auditions for the role of Gavroche in the musical Les Misérables by a national producer and he seems to like acting as well. Several TV performances follow of which one with Johnny Kraaijkamp sr. in the Tuschinski theater and one with Ruth Jacott with whom he sings a duet from the musical Oliver.


Tijdens zijn middelbare schooltijd op het VWO verzorgt Roon de muziek in een restaurant aan de zee in de kop van Noord-Holland totdat hij een record deal krijgt aangeboden in Hollywood. Er worden 5 songs opgenomen met 2 producers en onder meerdere optredens is ook het optreden van het Amerikaans volkslied voor 19.000 toeschouwers in Seattle. Een ander optreden in die periode is een solo-optreden in het voorprogramma van vriend en zanger Art Garfunkel. De twee trekken met elkaar op en de zanger uit New York, bekend van het legendarische duo Simon & Garfunkel, heeft het hoog op met de zangkunsten van zijn jongere artistieke zielsgenoot. Rond het jaar 2000 maakt Roon samen met zijn broer Roelf het nummer Help Me Through The Night. Het lied, geschreven door Roon's oom Ede Staal, raakt veel mensen tot op de dag van vandaag en wordt zelfs een hit in het noorden van Nederland.

Dit album word in 2011 gevolgd door zijn tweede album The Vladivostok Concert, een live registratie van een concert aldaar. Voor zijn rol als Peter Koot in de musical Petticoat (een tour door de Nederlandse theaters) wordt Roon in datzelfde jaar genomineerd voor een musical award. In 2012 maakt hij zijn tweede studio album In The Silence Of Light en in de jaren hierna groeit het aantal concerten. Er volgen 3 CD’s: The Vladivostok Concert II, Stardust en In The Hearts Of The World en in 2016 wordt de speciale CD/LP package Meditations Of A Singer-Songwriter uitgegeven. In het seizoen 2017-2018 werkte Roon aan twee CD projecten: Promise en The Christmas Album. Deze twee albums zijn inmiddels uitgegeven en werden goed ontvangen. In 2018-2019, 2019-2020 en 2020-2021 volgen steeds touren in oktober, december, februari, april en juni en geeft Roon tussendoor concerten in Japan ter promotie van zijn nieuwe albums In Concert (2018) en Peace (2019). In 2020 komt zijn 2de kerstalbum Christmas Album II uit. 

Zijn avontuur in het westen brengt Roon via de Amerikaanse regisseur Matthew Dickens uiteindelijk de hoofdrol in de rock opera Tommy in eigen land. In 2002 speelde hij de titelrol in deze veel geprezen productie van het Koninklijke Luchtmacht Orkest. Dan weer bezig met zijn studie wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam, met een minor Fysische Geografie, neemt hij even later in 2006 in de musical Rembrandt de rol van Titus van Rijn - zoon van Rembrandt van Rijn - op zich die beurtelings gespeeld wordt door Henk Poort en Syb van der Ploeg. Na de laatste voorstelling bereidt Roon zijn reis naar Azie voor en vindt hij een tweede thuis in de Russisch-Aziatische stad Vladivostok aan de Japanse Zee, alwaar hij nog regelmatig verblijft en concerten verzorgt. In 2010 brengt Staal zijn eerste volledige studioalbum The Journey uit, opgenomen in de Jersey Rock Studio’s van de Britse singer-songwriter Gilbert ‘O Sullivan, met hierop een combinatie van Engels- en Nederlandstalige nummers, covers en zelf geschreven songs. Een bijbehorende DVD is een live registratie van de presentatie van dit  album en omvat ook een diepte interview waarin Roon over het leven praat.