BIOGRAFIE


BIOGRAFIE

Hieronymus Ede Hendrik Staal (Roon Staal) is een Nederlandse zanger, componist en acteur geboren op 6 maart 1980 te Hoorn. Zijn eerste 5 levensjaren groeit hij op in Noorwegen met zijn ouders, twee broers en twee zussen. Terug in Nederland gaat hij al vrij snel zingen bij het Michaëlskoor uit Oosterland en volgt hij pianolessen omdat hij graag zingt en er een piano in huize Staal staat. Op 11-jarige leeftijd komt de musical Les Misérables van Joop van den Ende producties op zijn pad en hierin vertolkt Roon, die ook acteren leuk lijkt te vinden, de rol van Gavroche. Meerdere (TV) optredens volgen in zijn kindertijd waaronder optredens met Johnny Kraaijkamp sr. in het Tuschinski theater en met Ruth Jacott zingt hij een duet uit de musical Oliver.


Tijdens zijn middelbare schooltijd op het VWO verzorgt Roon de muziek in een restaurant aan de zee in de kop van Noord-Holland totdat hij een record deal krijgt aangeboden in Hollywood. Er worden 5 songs opgenomen met 2 producers en onder meerdere optredens is ook het optreden van het Amerikaans volkslied voor 19.000 toeschouwers in Seattle. Een ander optreden in die periode is een solo-optreden in het voorprogramma van vriend en zanger Art Garfunkel. De twee trekken met elkaar op en de zanger uit New York, bekend van het legendarische duo Simon & Garfunkel, heeft het hoog op met de zangkunsten van zijn jongere artistieke zielsgenoot. Rond het jaar 2000 maakt Roon samen met zijn broer Roelf het nummer Help Me Through The Night. Het lied, geschreven door Roon's oom Ede Staal, raakt veel mensen tot op de dag van vandaag en wordt zelfs een hit in het noorden van Nederland.

Zijn avontuur in het westen brengt Roon via de Amerikaanse regisseur Matthew Dickens uiteindelijk de hoofdrol in de rock opera Tommy in eigen land. In 2002 speelde hij de titelrol in deze veel geprezen productie van het Koninklijke Luchtmacht Orkest. Dan weer bezig met zijn studie wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam, met een minor Fysische Geografie, neemt hij even later in 2006 in de musical Rembrandt de rol van Titus van Rijn - zoon van Rembrandt van Rijn - op zich die beurtelings gespeeld wordt door Henk Poort en Syb van der Ploeg. Na de laatste voorstelling bereidt Roon zijn reis naar Azie voor en vindt hij een tweede thuis in de Russisch-Aziatische stad Vladivostok aan de Japanse Zee, alwaar hij nog regelmatig verblijft en concerten verzorgt. In 2010 brengt Staal zijn eerste volledige studioalbum The Journey uit, opgenomen in de Jersey Rock Studio’s van de Britse singer-songwriter Gilbert ‘O Sullivan, met hierop een combinatie van Engels- en Nederlandstalige nummers, covers en zelf geschreven songs. Een bijbehorende DVD is een live registratie van de presentatie van dit  album en omvat ook een diepte interview waarin Roon over het leven praat.

" There is only one way for mankind to become better people and that is to raise them "

Dit album word in 2011 gevolgd door zijn tweede album The Vladivostok Concert, een live registratie van een concert aldaar. Voor zijn rol als Peter Koot in de musical Petticoat (een tour door de Nederlandse theaters) wordt Roon in datzelfde jaar genomineerd voor een musical award. In 2012 maakt hij zijn tweede studio album In The Silence Of Light en in de jaren hierna groeit het aantal concerten tot een huidig aantal van vier volledige touren per jaar. Er volgen veel CD’s: The Vladivostok Concert II, Stardust en In The Hearts Of The World en in 2016 wordt de speciale CD/LP package Meditations Of A Singer-Songwriter uitgegeven. In het seizoen 2017-2018 werkte Roon aan twee CD projecten: Promise en The Christmas Album. Dan volgen de nieuwe albums In Concert (2018) en Peace (2019). In 2020, december, komt zijn 2de kerstalbum Christmas Album II uit. In The Silence Of Light (Remix) is zijn uitgave in 2021 nadat hij in dat zelfde jaar het digitale album A Priori uitbracht. In Amerika wordt een mini-album Everybody's Talking uitgegeven met werk opgenomen uit de tijd dat hij in Hollywood werken opnam (2000). Zijn meest recente album uitgegeven in 2022 is Dreamland. In het najaar van 2024 wordt Christmas Album III verwacht terwijl in 2023 een 4de disc aan Meditations of a Singer Songwriter is toegevoegd.

Roon is vader van zijn dochter Ella (2002) en heeft voor zijn huidige vaderschap een donor traject afgelopen om anderen te helpen met hun kinderwens. Hij is zodoende donor van verschillende donor kinderen. Hij combineert zijn artistieke carrière met het Voetbal Talenten Toernooi: Een jeugdvoetbal organisatie dat hij in 2004 oprichtte en in 2024, 20 jaar bestaat. Tussen zijn werkzaamheden door wandelt Roon door Europa. Hij is thans in Noorwegen na door Nederland, België, Frankrijk, Engeland, Wales, Ierland, Noord-Ierland en Schotland zijn zelf gekozen route te hebben gelopen. Hij is onderweg naar zijn beginpunt, Termunterzijl in de provincie Groningen en zal na Noorwegen nog Zweden en Denemarken aandoen.